Takács Gyula (1927.03.14 - 1995.10.23)Takács Gyula

Néhány gondolat azoknak a sporttársaknak, akik nem ismerhették Takács Gyulát - "Gyuszi barátomat" - illetve arról, hogy miért is rendezünk emlékére minden év október 23-án túrát.
Takács Gyula 1927. 03. 14-én született Pécsett. Géplakatosnak tanult majd a szakma megszerzése után a Szénbányáknál helyezkedett el, mint szállítógépész.
Munka mellett tanult tovább, leérettségizett, majd elvégezte a Gépipari Technikumot is. István aknán kezdett el dolgozni, mint biztonságtechnikus. A szervezett túrázást a PTTE Vándorsport szakosztályában kezdte. Ez a csapat 1987 decemberében alakult meg Vámos Mihály vezetésével.
Elsõ feladatuk egyike volt a Zsivánovics villa újjáépítése. Ügyes kezû ember lévén sok mindenhez értett. Mindig az elsõk között volt, ha dolgozni kellett, legyen az ház körüli munka, bozótvágás vagy akár lambériázás. Olyan munkák dicsérik a keze nyomát, mint a Panoráma út (útépítés) vagy a Tenkes-40 teljesítménytúra útvonalának felfestése, melyet egykor a Vándorsport szakosztály is rendezett.
A munka mellett a túrázásra is szakított idõt. Szakosztályi valamint nyílt túrákat vezetett, idõvel teljesítménytúrákon is részt vett. Túramozgalmakban jeleskedett, az Országos Kék Túrát 3181 számon teljesítette. Halála évében megkapta az érdemes természetjáró minõsítést.
1995 júniusában, egy szerdai napon még együtt dolgoztunk az új Betyártanya építésén, amikor azt mondta: "Gyerekek, holnap megyek a kórházba." Akkor még nem tudtuk, hogy ez lesz az utolsó "túrája"… Haláláig benn volt, mely 1995.október 23-án következett be.
Személyében egy segítõkész, igaz barátot veszítettünk el.

Becze László

JSN Metro is designed by JoomlaShine.com